Aktuelle artikler fra KB Ortopedi

Benlengdeforskjell

Benlengdeforskjell

Mange som har blitt operert med innsetting av hofteprotese opplever at de blir skjeve etter operasjonen.

Noen ganger merkes dette allerede første gang man står opp av sengen og setter bena under seg. Andre ganger går opptreningen greit, muskulatur begynner å fungere igjen, men man fortsetter å halte og føler at det opererte benet enten er for lang eller for kort. Noen ganger går dette seg til og man merker ikke stort til det, kanskje man får kommentarer fra folk rundt seg, eller fysioterapeuten som ikke blir helt fornøyd. Mange går med en liten benlengdeforskjell og en liten halting uten å merke det, og uten å plages av det.
Andre ganger merker man at man er skjev rett etter operasjonen, og får beskjed om at det ikke er noe å bekymre seg for, og at det vil “gå seg til” etter hvert. Men så gjør det ikke det. Av og til blir det slik at skjevheten føles verre og verre, og man begynner å bekymre seg for at det skal gå ut over ryggen. En liten skjevhet i ryggen kan forverre benlengdeforskjellen og gi smerter. Man kan også føle at det går ut over kne og kanskje ankel.

Mange føler at man ikke når ned til gulvet med det ene benet når man står med strake ben, og at man må bøye det lange benet for å nå ned, og dermed blir det vanskelig å få hvile og oppnå en avslappende stilling. Andre ganger når man greit ned, men føler at kroppen kommer ut av stilling, blir skjev og dette kan av og til også sees i speilet. Hele kroppen blir skjev. Er dette reelt? Hva kommer det av? Kan man gjøre noe med det, og hvorfor er det så vanskelig å få gode svar om benlengdeforskjell?

For det første er det vanskelig å måle eksakt hvor stor forskjell det kan være på benlengden. Det finnes flere metoder, både ved bruk av målebånd og ulike typer røntgenmetoder. For det andre er det stor forskjell på hvor følsom hver enkelt er på benlengdeforskjell. Alle vi som opererer hofteprotese har opplevd at en pasient kan føle seg skjev uten at vi finner noen god grunn til det. Vi har også opplevd at vi ikke har fått operasjonen helt til og påført pasienten en benlengdeforskjell, men pasienten merker det ikke selv. Ulike profesjoner har ulike vaner og metoder. Jeg har opplevd mer enn en gang at en fysioterapeut og jeg har vært sterkt uenige om hvor stor lengdeforskjellen egentlig er. Pasienten kan komme til meg med melding fra fysioterapeuten at det opererte benet er minst 2,5 cm for langt, mens jeg måler kanskje bare 5 millimeter på røntgenbildene. Ikke rart mange er forvirret og føler de ikke får god nok hjelp! 

En grundig samtale og undersøkelse vil langt på vei avsløre en benlengdeforskjell og hvor stor den er. I tillegg bør man gjøre en vanlig røntgenundersøkelse. Dette vil vise hvordan protesen er satt inn og om den er ansvarlig for skjevheten. Av og til tar vi også røntgenbilder av hele ryggen for å se etter skjevheter der. Man kan også ta spesialbilder av hofter, kne og ankler på samme bilde. 

Men så er spørsmålet hva man kan gjøre med benlengdeforskjellen.

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722