Aktuelle artikler fra KB Ortopedi

Når er det trygt å kjøre bil etter hofteoperasjon?

Når er det trygt å kjøre bil etter hofteoperasjon?

Mange kan er usikre på når det er vanlig å kjøre bil etter en hofteoperasjon. Bilkjøring er en aktivitet som involverer både hofte, fot og kne, og i tillegg må man komme seg ut og inn av bilen. Og alle har interesse av at bilførere er trygge og ansvarlige sjåfører. Så når er det trygt å kjøre bil?

Etter en hofteoperasjon bør man ha mye ro og hvile den første tiden. De første dagene er det viktig å holde seg i ro og ligge mye med føttene høyt. Skal man sitte, bør man sitte med bena på en fotskammel. Etter hvert som smerter i hofteområdet avtar og hevelsen går ned, kan man bevege seg mer. Etter en uke kan de fleste begynne å gå litt ute, og de raskeste kaster krykkene, særlig inne. I løpet av de neste to ukene er det mange som avvikler krykker, og det er i denne perioden man kan vurdere å kjøre bil. 

Klarer man seg på småturer uten krykker, vil man også klare p komme ut og inn av bilen. Er du operert med fremre tilgang, kan det i denne perioden fortsatt være vanskelig å løfte det opererte benet inn i bilen. De fleste løser dette ved å ta i litt ekstra, eller løfte det ene benet med det andre.

Er man først på plass i bilen, foregår det meste av bilkjøringen ved hjelp av bevegelser i kne og fot, og særlig enkelt blir det selvfølgelig om man har automatgir og og er operert på venstre side. 

Det er vært forsket en del på dette, og man har målt reaksjonstid før og etter operasjon, og tid til man klarer å flytte foten fra gass til brems. En studie fant at det tok i gjennomsnitt to uker å nå samme reaksjonstid som man hadde før operasjonen. 

Denne uken kom det også en forskningsrapport der forskerne sendte spørreskjema til pasientene etter operasjonen og spurte hvordan det hadde gått med bilkjøring. Dette var 198 pasienter som var operert med fremre tilgang av en og samme kirurg. 76 prosent av pasientene begynte å kjøre bil innen tre uker etter operasjonen. Av disse begynte 14 prosent å kjøre innen en uke, 39 prosent i løpet av den andre uka og 23 prosent i den tredje uka etter operasjonen. 

Forskerne konkluderer med at det er trygt å tillate bilkjøring etter en uke. 

Mange forskjellige forhold er med på å påvirke hvor fort man kommer seg etter en hofteoperasjon.  Et av de viktigste er hvilken form man er i på forhånd, hvor gammel man er og ikke minst hvilken type operasjon som ble foretatt. Vi vet at man kommer seg raskere etter operasjon med fremre tilgang. Mindre skade på muskler under operasjonen gir mindre smerter etterpå og dermed mindre forbruk av medisiner og færre bivirkninger. Man er dermed i bedre form til å trene og kommer inn i en god sirkel fortere enn ved andre kirurgiske metoder. 

Det har også mye å si at protesen er satt riktig inn og at man ikke har fått for langt ben. I tillegg er det klart at det er lettere å kjøre etter venstresidig operasjon enn operasjon på høyre side.

Det finnes altså ingen klare regler, men det er opp til den enkelte å være sikker på at man er en trygg og sikker sjåfør forman legger ut i trafikken.

 

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722