Alt du trenger å vite om hofteoperasjoner

Etter hofteoperasjonen

Etter hofteoperasjonen

Etter hofteproteseoperasjon er det viktig å få mye hvile, og det haster ikke å komme igang med trening. Selv med en mini invasiv operasjonsteknikk er en hofteoperasjon en stor påkjenning for kroppen, og man bør sette av to uker til å være lat.

De fleste er oppe på egne ben samme dag som operasjonen, og noen velger å reise hjem samme kveld. Uansett anbefaler jeg at man oppretter en base på en sofa hjemme og oppholder seg der den første tiden. Man kan ta korte turer rundt i boligen, men stort sett bør man ligge og det er viktig at bena holdes høyt. Etterhvert som man får mer krefter og energi, kan man gjøre turene lenger og hvileperioden kortere. 

De som har lang reise hjem etter operasjonen, har gjerne en dag ekstra på sykehuset før utskrivelse, men en hjemreise kan være slitsom, særlig hvis man må reise med fly og har flybytte, og kanskje buss og fergereise før man er hjemme. Da er det ekstra viktig å hvile mye når man vel er kommet hjem.

Etter en hofteoperasjon med fremre tilgang anbefaler jeg ikke noe spesielle forsiktighetsregler. Alle musklene rundt hofteprotese er aktive, og man svekker ikke den viktige bakre kapselen, så vi er veldig lite bekymret for at hofteprotesen skal hoppe ut av ledd. Derfor gjør det ingenting å sitte, bøye seg framover, krysse bena eller ligge på siden. Men det er viktig å ikke overanstrenge seg de første ukene. Er man for ivrig, er det lett for å få smerter og hevelse i den fremre lårmuskulaturen. Denne muskelgruppen kan fungere som et speedometer, og man må styre aktiviteten etter hvordan låret reagerer. Er du for aktiv, vil låret si fra i form av smerter og hevelse. Da gjelder det å roe ned.

Jeg anbefaler å bruke krykke så lenge det er vondt å tråkke på det opererte benet. Selve protesen tåler kroppens fulle tyngde, men musklene rundt hoften blir også aktivert ved belastning, og de kan gjøre vondt den første tiden. Man bruker vanligvis krykker ca tre uker, noen «glemmer» dem allerede etter få dager, mens andre trenger krykke litt lenger. Mange fysioterapeuter er veldig strenge, og vil at man skal bruke krykke helt til man kan gå uten å halte. Jeg er ikke så streng, og synes det er greit at man reduserer krykkebruk etterhvert som man ikke trenger dem. Man kan hjerne klare seg innendørs uten krykker ganske tidlig, mens det kan være fornuftig å ta med krykkene på lengre turer selv etter flere uker. 

De første to ukene er det nok å gjøre noen få enkle øvelser. Jeg synes det er bra å ha en gjennomgang av dette av en fysioterapeut dagen etter operasjonen. Man tar gjerne et røntgenbilde først for å dobbelsjekke at alt ser fint ut. Fysioterapeuten kan da gå gjennom krykke teknikk og øvelser. Alle bør kunne gå i trapp med krykker dagen etter operasjonen, og de fleste synes dette er overraskende enkelt. Men det er viktig med riktig teknikk. Fysioterapeuten går gjennom noen grunnleggende øvelser, som man bør gjøre hjemme de første to ukene etter operasjonen. Dette er øvelser som aktiverer viktige muskler og bidrar til å reduserer hevelse i vevet. 

Etter to uker kan man begynne med regelmessig fysioterapi for å bygge opp muskler og bedre funksjon. Mange velger å ikke ha fysioterapi, og det går faktisk bra med dem også. Men alle har godt av å trene, og muskler rundt hofteleddet kan være veldig svekket etter flere år med smerter før en operasjon. Det finnes et utall av øvelser, både kompliserte og enkleste. Jeg liker best et enkelt program med noen få øvelser som kan gjøres hjemme på fem minutter.

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722