Aktuelle artikler fra KB Ortopedi

Er det vanlig å bli blå etter operasjonen?

Ja, det er vanlig, og det er ikke farlig. Blåfargen er blod, det er som en real blåveis, og årsaken er at det samles blod etter operasjonen like under huden.

Dette kan skje etter alle slags operasjoner, men størrelsen på blåmerket varierer veldig fordi størrelsen på blødningen varierer. Jeg får ofte bilder fra mine pasienter med spørsmål om blåfargen er farlig, og disse bildene kommer oftest ca 1 uke etter operasjon. Ved hofteoperasjon samles blod særlig rundt såret, og litt ned på siden av låret. Ved større mengder kan det sige nedover mot kneet og mot baksiden av låret. Ofte kan huden være litt varmere å ta på, men dette er heller ikke farlig i seg selv. Blødningen styres av tyngdekraften, og av anatomiske strukturer. Det betyr at blødning etter en hofteoperasjon siger bakover mot setet hvis man ligger mye, mens den siger mer ned mot kneet hvis man er mye oppe og går. Gradvis vil blodet forandre farge og bli mer lilla og så etterhvert gult. Dette bildet er tatt etter en drøy uke, og det ser ikke akkurat vakkert ut. Denne kvinnen hadde mer blødning enn det som er vanlig. Det er også vanlig at selve huden og underhuden hovner noe opp og man kan derfor lett få merker etter bandasjen. Dette blir borte av seg selv etterhvert.

Etter kneoperasjon blir man gjerne blå og hoven etter 3-5 dager, og dette øker noen ganger på i opp til en uke. Blåfargen brer seg gjerne ut til sidene og etter hvert bakover mot knehasen. Hvis man er veldig aktiv og er mye oppe, siger det gjerne i retning foten. På dette bildet ser du en knepasient etter en uke. Han har mye av blåfargen oppover låret på yttersiden, og det betyr at han vært flink til sitte og ligge mye med benet høyt. 

Det er viktig å være klar over at man får væskeansamling og blødning også i de dypere strukturene. Det er vanlig å kjenne seg hoven og stinn i låret etter en hofteoperasjon og i leggen etter en kneoperasjon. Denne hevelsen er uunngåelig, men det er ikke gunstig når den blir for stor. Hevelsen blir større hvis man står og går mye, og hvis man sitter mye med bena ned. Man bør derfor ha en variert tilværelse etter operasjonen og følge de rådene man har fått av sin ortoped. 

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722