Behandling med PRP ("stamceller")

Platerikt plasma (PRP) er en behandlingsmetode som involverer bruk av pasientens eget blod for å fremme helbredelse og regenerering av skadede vev. PRP inneholder en høy konsentrasjon av blodplater, som er ansvarlige for å frigjøre vekstfaktorer som bidrar til helingsprosessen.

Prosedyren for å lage PRP innebærer vanligvis følgende trinn:

  • Blodprøvetaking: En liten mengde blod (vanligvis 10-20 ml) tas fra pasientens arm med en vanlig blodprøvetakingsprosedyre.
  • Sentrifugering: Blodprøven plasseres deretter i en sentrifuge, som spinner prøven med høy hastighet for å skille blodplater fra andre blodkomponenter, som røde blodlegemer og hvite blodlegemer.
  • Separering av PRP: Sentrifugeringen resulterer i en konsentrert mengde av platerikt plasma, som er den delen av blodet som inneholder en høy konsentrasjon av blodplater og vekstfaktorer. Denne PRP-en blir forsiktig skilt fra resten av blodet.
  • Injeksjon av PRP: Den oppnådde PRP-en kan deretter injiseres direkte i det skadede området eller vevet som skal behandles. Dette bør gjøres ved hjelp av ultralyd for å sikre nøyaktig plassering av PRP.

Vekstfaktorene som finnes i PRP stimulerer helingsprosesser, fremmer cellevekst og regenerering av skadet vev. Ved å administrere en høy konsentrasjon av disse faktorene på det skadede området kan PRP-behandling bidra til å akselerere tilhelingsprosessen og redusere inflammatorisk respons.

PRP-behandling brukes ofte i ortopedisk medisin for å behandle skader og tilstander som leddbåndsskader, senebetennelser, artrose (leddslitasje) og muskelskader. 

Fordelen med PRP-behandling er at den bruker pasientens eget blod, noe som minimerer risikoen for allergiske reaksjoner eller avstøtning. Behandlingen anses som trygg, selv om det kan oppstå midlertidig ømhet, hevelse eller blåmerker på injeksjonsstedet.

Det er viktig å merke seg at PRP-behandling ikke er en universell løsning for alle typer skader eller tilstander. Effektiviteten kan variere avhengig av pasientens individuelle forhold, alvorlighetsgraden av skaden og andre faktorer. Det er viktig å konsultere en kvalifisert helsepersonell for å vurdere om PRP-behandling er egnet.

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722