Får du snakke med kirurgen etter operasjonen?

Får du snakke med kirurgen etter operasjonen?

Får du tak i kirurgen? Selv om de fleste hofteoperasjoner går bra, og man har et godt forløp, kan det oppstå behov for å få svar på spørsmål. 

Hofteprotese eller kneprotese er en stor operasjon, og selv med et perfekt forløp, kan det være smerter, hevelse, følelse av glipping, knepping, svakhet i muskulatur og mange andre ting man vil spørre om. Mange har flinke fastleger og fysioterapeuter som kan svare, andre spør bekjente og er kanskje medlem av grupper på sosiale medier der man kan få råd. Men mange har behov for å spørre den ortopeden som opererte om råd. Mange opplever at det kan være vanskelig å få tak i kirurgen. Mange sykehus lar fysioterapeuter utføre kontrollene, og setter bare opp pasienter til ortopeden i spesielle tilfeller. 

Jeg hører ofte historier om det var helt umulig å få snakke med vedkommende etter operasjonen, og kanskje er han eller hun ikke tilstede på rutinekontrollen heller. Av og til har jeg pasienter som bestiller time hos meg for å få informasjon om en operasjon som er utført på et annet sykehus!

Jeg gir mitt mobilnummer til alle som jeg opererer med oppfordring om å ta kontakt ved behov. De aller fleste spørsmål og bekymringer er enkle å løse, og veldig mange vil bare ha svar på om noe er farlig eller ikke. Ofte kan det dreie seg om hevelse og misfarging av huden, andre ganger om praktiske ting som bruk av medisiner, oppstart av fysioterapi eller smerter og bivirkninger av medisiner. En sjelden gang oppstår det komplikasjoner eller ting som må følges nøye opp, og da kan det være viktig å ta tak i det fort, og ikke gå og vente på time hos fastlege. Med dagens hjelpemidler kan vi ofte løse et problem raskt for eksempel ved å ringe en resept til et apotek, eller lage en elektronisk resept.

Ofte kan et problem løses ved hjelp av et bilde på SMS eller via mail. Det kan være spørsmål om rødme rundt et sår etter operasjonen, men det kan også være spørsmål om utslett eller sår før operasjonen. For ikke lenge siden fikk jeg et bilde av en stortå med neglrotbetennelse. En aktiv neglrotbetennelse er uforenlig med proteseoperasjon fordi man er redd for at bakterier sprer seg via blodbanen til hofte – eller kneprotesen. Mannen fikk antibiotika og råd om stell av neglen og ble operert etter at jeg hadde fått bilde av en fin tå uten infeksjonstegn.

Jeg får også ofte telefoner fra fysioterapeuter som kan ha spørsmål om opptreningen eller bekymringer for pasienten. Når det stopper opp i opptreningen eller skjer uventede ting, kan det være lettere for fysioterapeuten å ringe enn for pasienten. Det kan også dreie seg om spørsmål vedrørende operasjonsteknikk. Mange fysioterapeuter er fortsatt uvant med hofteoperasjon via de fremre tilgangene, og mange er overrasket over at vi ikke ilegger noen restriksjoner i opptreningen.

For meg som ortoped er det spennende å få vite hvordan det går etter operasjonen, og for deg som pasient tror jeg det er en ekstra trygghet at det er lett å få tak i den som utførte operasjonen. 


Utskrift   E-post