Aktuelle artikler fra KB Ortopedi

Jarle får kneoperasjon

Jarle er en kar på 61 år som kom til meg i slutten av februar for å diskutere kneplager. Han hadde da vondt i begge knærne, men høyre var verst.

I flere år hadde han kjent at det var noe galt fortil på kneet. Han hadde kjent smerter, opphakningere. og stivhet i tillegg til at han ikke riktig kunne stole på kneet. Gange nedover hadde vært mest plagsomt. Han fortalte at han hadde vært ivrig til å trene og holde seg i form, mest med styrketrening. Da jeg undersøkte kneet, fant jeg tydelig at problemet satt fortil i kneet, mellom kneskjellet og lårbenet. Det var tydelig at det var noe galt med med kneskjellet fordsi de var på knasing og skraping, i tillegg til at det virket noe skjevt. MR bildene viste at Jarle hadde slitasjegikt på undersiden av kneskjellet og foran på lårbenet. Dette er såkalt patellofemoral artrose. 

Behandlingen for dette er til å begynne med styrketrening, betennelsesdempende medisiner og eventuelt sprøytebehandling. Jarle hadde både trent mye og brukt en del medisiner, og etter hvert ble derfor enige om å utføre en operasjon med patellofemoral protese. 

Operasjonen ble utført 10. mars, vi så under operasjonen den betydelige slitasjen som vi visste han hadde. Under operasjonen freser vi ut en plass på lårbenet der vi setter et metallskjold. På undersiden av kneskjellet fester vi en liten plastskive, så det nye løeddet blir plast som glir mot metall. Operasjonen gikk fint, og det var en meget optmistisk mann vi traff etter operasjonen. Han hadde lite smerter og kunne bøye til 90 grader både samme ettermiddag og dagen etter. Etter en natt på sykehuset fikk han en runde med fysioterapeuten som gikk nøye gjennom opptreningsopplegget. Det viktigste etter kneproteseoperasjoner er å få opp bøyeevnen i kneet, og Jarle viste meg sin bøyeevne til nesten 90 grader like før hjemreise. 

Det blir et ganske stort sår etter en kneoperasjon av denne typen, og det er vanlig at er en del smerter den første uka. Opptreningsperioden går som regel greit, men det er veldig få pasienter som har det veldig enkelt. De fleste opplever at det går jevnt framover, men også at det butter kraftig i mot i perioder. Det skal bli spennende å følge Jarle framover.

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722