Aftenposten har nylig hatt en serie artikler med fokus på implantater som vi leger setter inn i pasienter. Journalistene har ikke valgt å fokusere på det er som er bra, nemlig at vi ortopeder i 30 år har registrert hver eneste hofte og kneprotese i et sentralt register. Fokus har vært på det som ikke fungerer så bra, og det kan man forstå ettersom det sikkert er mer interessant for for de fleste leserne. Men i en av artiklene fortalte journalistene om en sak som ikke er så heldig.
En god del nordmenn har fått hofteprotese med keramikkhode. Det har ortopedene valgt fordi man tror at keramikk i hofteprotesen gir bedre slitestyrke enn metall. Men problemet er at noen keramikkhoder går i stykker, og en pasient fortalte i Aftenposten om sin erfaring. Et ødelagt keramikkhode fører alltid til en ny operasjon og er derfor en alvorlig komplikasjon. Men det keramikkhodet som er beskrevet i pasienthistorien er av en eldre type, og den nye keramikken som vi begynte å bruke rundt 2010, ansees for å være mye sterkere. Produsenten angir meget lav risiko for keramikkbrudd, men vi vet egentlig lite om hvor mye disse hodene tåler.
I et høyst uvitenskapelig forsøk rigget jeg meg til i verkstedet mitt med skrustikke og videokamera og noen utvalgte protesedeler.
Først testet jeg den omtalte keramikken som produsenten Ceramteq kaller Biolox Forte. Hodet er 28 millimeter i diameter som er den vanligste størrelsen på disse hodene.
Du ser at det ikke gikk så bra. jeg brukte ikke særlig mye krefter.
Se hva som skjer når jeg tester et Biolox Delta 36 mm hode med den samme hammeren og adskillig mer kraft.
Dette er den rosa keramikken som altså er mye sterkere.
I denne videoen kan du se hvordan jeg har festet en hofteprotese med et Biolox Delta 36 mm hode i skrustikka på nytt.
Som du ser slår jeg hardt med den flate siden av en diger øks. Hodet går ikke i stykker.
Men, som kjent, man skal ikke gi seg. Til slutt må selv det rosa hodet gi tapt for mishandlingen:
Det er altså ingen tvil om at det rosa hodet er sterkere enn det brune. Så hvis din ortoped foreslår å bruke keramikk, bør du forsikre deg om at det er den rosa keramikken han eller hun har på hylla.
Men det er jo høyst usikkert om dette har relevans for den belastningen hodet utsettes for i det virkelige liv inne i et hofteproteseledd. Her har jeg utsatt hodene for ekstreme belastninger som man mest sannsynlig ikke er i nærheten av ved menneskelig aktivitet.
Men hvorfor fortsetter vi å bruke keramikk når det vitterlig kan gå i stykker? Det er fordi forskning viser at en keramikkprotese er meget slitesterk, særlig når man bruker keramikk både på hodet og i koppen.