Aktuelle artikler fra KB Ortopedi

Keramikk som knuses

Keramikk som knuses

Har du lest historien om mannen som hadde hofteprotese og plutselig kjente at noe gikk i stykker inne i hofteprotesen? Aftenposten har skrevet en serie artikler om implantater, og i en av dem handler det om bruk av keramikk i hofteproteser. Om du har fått hofteprotese de siste 20 årene, er det stor sjanse for at du har keramikk i hoften.

Moderne hofteproteser har en design som gjør at man kan velge mellom flere ulike typer hoder. Tidligere ble hofteprotesene produsert i ett stykke, men nå kan kirurgen sette inn en stamme først og så velge det hodet som passer best.

Valgene handler om materiale, størrelse og lengde. Lengde betyr at et hode kan lages slik at det gjør benet lengre eller kortere, alt ettersom hvor langt inn i hodet tappen kan settes. Materialet er enten metall eller keramikk. Metall er sterkt, det knuser aldri, men overflaten er ikke fullt så glatt som overflaten på et keramikkhode. Det betyr at hodet muligens sliter mer på koppen enn et keramikkhodet, og hofteprotesen får kanskje ikke så lang holdberhet som med et keramikkhode. Et hode som er laget av keramikk er meget glatt, og forskning viser at lavere friksjon gir mindre slitasje over tid. Derfor har mange tenkt at vi bør bruke keramikkhoder til dem som skal ha protesen i lang tid, og det har dermed blitt brukt mest hos yngre pasienter, selv om mange kirurger ikke har hatt noe aldersmessig skille mellom keramikk og metallhoder. 

Keramikk har vært brukt i mange år, og det har stadig kommet nye varianter. Det er det tyske firmaet Ceramteq som leverer hoder til fleste hofteprotesene i Norge. Da jeg kom inn i ortopedien på 90-tallet var det et karamellfarget hode (Biolox Forte) som dominerte. Forte kom nok inn i navnet fordi det var sterkere enn forgjengeren, men rundt 2010 kom den siste generasjonen keramikk, den rosa Biolox Delta keramikken. Biolox Delta er sterkere og glattere, og i følge produsenten er sjansen for at skal gå i stykker ekstremt lav. 

Samtidig har ortopeder begynte å bruke større hoder. Dette er en fordel fordi protesen får bedre bevegelighet og blir mer stabil. Mens 28 mm lange var standard, ansees nå 32 mm for å være standard. 

Større hoder er også en fordel fordi vi tror sjansen for skader på keramikken blir mindre. Det blir rett og slett mer gods rundt hullet i hodet. Jeg har selv testet styrken til disse hodene ved å montere en hofteprotese i en skrustikke og slå på dem med en hammer. Et 28 mm Biolox Forte hode knuser lett selv med nokså liten kraft med en liten hammer. Et 36 mm Biolox Delta hode holdt mot svært kraftige slag med en 500 g hammer. Til slutt klarte jeg å knuse det, men jeg måtte slå mange ganger med en svær øks.

På bildet fra Aftenposten ser man at pasienten hadde et Biolox Forte 28 mm hode av forkortningstypen.

Dette er nok de hodene som har størst risiko for å knuse, selv om risikoen fortsatt er liten. Kjenner du plutselig skraping i hoften, bør du oppsøke lege og få tatt et røntgenbilde. Men har du Biolox Delta, den rosa keramikken, kan du være rolig. Risikoen for keramikkbrudd er ekstremt liten.

 

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722