Alt du trenger å vite om hofteoperasjoner

Er bena like lange?

Jeg spør alltid mine pasienter om de føler at bena er like lange etter operasjonen for mange som har blitt operert med hofteprotese opplever at de er blitt skjeve. Og det kan være starten på en problematisk periode.

Noen ganger merker man skjevheten allerede første gang man står opp av sengen og setter bena under seg. Andre ganger går opptreningen greit, muskulatur begynner å fungere igjen, men man fortsetter å halte og føler at det opererte benet enten er for lang eller for kort. Noen ganger går dette seg til, og man merker ikke stort til det, kanskje man får kommentarer fra folk rundt seg, eller fysioterapeuten som ikke blir helt fornøyd. Mange går med en liten benlengdeforskjell og en liten halting uten å merke det, og uten å plages av det.
Andre merker skjevhet rett etter operasjonen, og får beskjed om at det ikke er noe å bekymre seg for, og at det vil “gå seg til” etter hvert. Men så gjør det ikke det. Av og til blir det slik at skjevheten føles verre og verre, og man begynner å bekymre seg for at det skal gå ut over ryggen. En liten skjevhet i ryggen kan forverre benlengdeforskjellen og gi smerter. Man kan også føle at det går ut over kne og kanskje ankel.
Noen føler at det er vanskelig å nå ned til gulvet med det ene benet når man står med strake ben, og at man må bøye det lange benet for å nå ned, og dermed blir det vanskelig å få hvile og oppnå en avslappende stilling. Andre ganger når man greit ned, men føler at kroppen kommer ut av stilling, blir skjev og dette kan av og til også sees i speilet. Hele kroppen blir skjev. Er dette reelt? Hva kommer det av? Kan man gjøre noe med det, og hvorfor er det så vanskelig å få gode svar om benlengdeforskjell?

For det første er det vanskelig å måle eksakt hvor stor forskjell det kan være på benlengden. Det finnes flere metoder, både ved bruk av målebånd og ulike typer røntgenmetoder. For det andre er det stor forskjell på hvor følsom hver enkelt er på benlengdeforskjell. Alle vi som opererer hofteprotese har opplevd at en pasient kan føle seg skjev uten at vi finner noen god grunn til det. Vi har også opplevd at vi ikke har fått operasjonen helt til og påført pasienten en benlengdeforskjell, men pasienten merker det ikke selv. Ulike profesjoner har ulike vaner og metoder. Jeg har opplevd mer enn én gang at en fysioterapeut og jeg har vært sterkt uenige om hvor stor lengdeforskjellen egentlig er. Pasienter kan komme til meg med melding fra fysioterapeuten at det opererte benet er minst 2,5 cm for langt, mens jeg måler kanskje bare 5 millimeter på røntgenbildene. Ikke rart mange er forvirret og føler de ikke får god nok hjelp!
Jeg mener at man i de fleste tilfellene bør klare å lage hoften like lang som den var før hoften ble slitt, og jeg bruker blant annet røntgen under operasjonen for å sikre meg at protesen kommer riktig på plass. Og forskning viser at fremre tilgang med røntgen er den metoden som er best for å sikre like lange ben. 

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722