En hofteprotese består av en stamme og en kopp, og på toppen av stammen sitter hodet.
Størrelsen på hodet er viktig, og de senere år har man gått i retning av større hoder. Tidligere var hoder på 22 millimeter mye brukt i Norge, særlig på den klassiske Charnley stammen. Dette hodet var faststøpt på stammen, men etter hvert som de kom stammer med utskiftbare hoder, ble det lettere å velge større hoder. De siste 10 årene har vi sett en økning i bruken av av hoder på 32 og 36 millimeter. Store hoder gir bedre bevegelighet i hofteleddet. Det er mye som spiller inn og avgjør hvor myk man blir i hofteleddet etter en proteseoperasjon, og størrelsen på hodet er bare en av dem. Andre forhold har med kroppstype, vekt og opptrening å gjøre. Store mage og tykke lår gir dårligere bøy enn mer slanke forhold, og opptrening kan også ha noe å si. I tillegg kan det ha noe å si hvilke vinkler protese blir satt inn i. Hvis protesen settes inn i uheldige vinkler, kan selve protesens kanter bremse bevegeligheten ved at stammen støter mot koppen. Dessuten har operasjonsmetode noe å si. En operasjonsmetode der man ikke skader muskler og kan lukke uten å måtte sy muskler på plass, vil gi lettere opptrening og bedre bevegelighet.
Større hoder gir også mindre fare for at protesen hopper ut av ledd. Et større hode har rent mekanisk bedre stabilitet fordi det vi kaller «jumping distance» er større. Hodet må rett og slett hoppe lengre for å komme ut av ledd jo større det er. I tillegg gir det bedre bevegelighet før protesedelene støter mot hverandre, og dermed mindre risiko for at stammen jekkes ut av ledd.
Et normalt leddhode for menn er i gjennomsnitt 55 millimeter og 48 for kvinner. For protesekirurgen er det umulig å bruke så store hoder, fordi den opprinnelige leddhulen også skal ha plass til protesekoppen. Man har forsøkt å lage så store hoder som mulig, men forskning viser at det begynner å vise seg ulemper når hodestørrelsen kommer over 36-38 millimeter. Derfor bruker jeg på Aleris nesten alltid 36 millimeter hoder.
Materialet på hodet er viktig, og man kan velge mellom keramikk og metall. Metallhoder er de tradisjonelle hodene og består av blankpolert metall som gir en glatt og sterk overflate.
Man kan også bruke hoder laget av keramikk. Keramikkhoder kom på 70 tallet og har gjennomgått store forandringer fram til i dag. Keramikk gir en svært glatt overflate som gir lite friksjon mot koppens glideflate, men tidligere hoder av keramikk hadde en viss risiko for å knuses eller gå i stykker. Et keramikkhode som går i stykker i en protese regnes som en stor komplikasjon, så mange har vært skeptisk til bruken av keramikk. Den keramikken vi bruker i dag er rosa og produktnavnet er Biolox Delta. Forrige generasjon var karamellfarget og het Biolox Forte. Deltakeramikken kombinerer meget glatt overflate med høy bruddstyrke, og er et trygt alternativ. Man kan kombinere keramikkhoder med liner av både polyetylen og keramikk.
Mer om det her.