Alt du trenger å vite om hofteoperasjoner

Hva kommer artrose av?

Hva kommer artrose av?

Tusener av mennesker får påvist artrose i hofteleddet hvert år, og de fleste lurer på hva det kommer av. Det har forskere og leger også lurt på, og heldigvis kommer det gradvis mer kunnskap. 

Hofteleddet er et kuleledd der kula i leddet er lårbenshodet. Når hodet er helt rundt og passer perfekt inn i skåla, kan vi dreie leddet, og benet, i alle retninger. Da er det uproblematisk å strekke, bøye benet, vi kan rotere benet innover og utover, krysse bena og føre dem fra hverandre. Og trykket på leddet fordeles jevnt over hele kula og skåla. Men når noe går galt, og disse formene ikke passer ordentlig sammen, vil leddet slites, akkurat som en sko slites når vi tråkker skjevt, eller et bildekk slites ujevnt når det er skjevstillinger i bilen. 

Dysplasi er en medfødt tilstand der hofteskåla er grunn. I ekstreme tilfeller glir hoftekula ut av ledd, og dette oppdages som regel i nyfødtperioden. Mindre uttalte tilfeller behandles med pute, men noen tilfeller oppdages ikke, og kan gi plager i voksen alder. Når man går med en grunn hofteskål i mange år, vil hoften slites og gi artrose. 

En annen tilstand som rammer barn og unge er Calve-Legg-Perthes (CLP) sykdom. Den angriper lårbenshodet og gir hodet en unormal form. Skåle former seg til en viss grad etter det skjeve hodet, og man kan ofte fungere greit i mange år etter CLP. Men etterhvert vil den uheldige formen på hodet gi mekanisk slitasje og dermed artrose. 

I de siste 15- 20 årene har man også blitt klar over at det finnes ulike inneklemmingstilstnder i hofteleddet. På den ene siden kan hofteskåla bli for dyp, slik at hodet blir omsluttet av kantene fra skåle og dermed mister sin frie bevegelighet. Lårhalsen butter mot kantene av skåla, og dette kan gi nedsatt bevegelighet og kanskje også artrose. Mer vanlig er det at det oppstår avvik i formen på overgangen mellom lårbenshodet og lårhalsen. Dette kalles CAM lesjon (lesjon=skade), og gir smerter ved bøy av hofteleddet. Deler av lårhalsen butter altså mot kanten av leddskåla, og ødelegger først leddleppen (labrum) og etterhvert også brusken. Slitasjen starter gjerne på ett punkt i leddet og spres seg til resten av leddet med tiden. Det er blitt utviklet gode behandlingsmetoder for CAM lesjonen, og mange mener at man kan hindre utviklingen av artrose i hofteleddet ved å behandle CAM lesjonen. 

I noen tilfeller oppstår en tilstand der en del av lårbenshodet går til grunne. Tilstanden er forholdsvis sjelden; den kan være forårsaket av alkoholmisbruk, eller kortisonmedisner, men ofte oppstår den uten kjent årsak. Når en del av benet svikter, faller brusken sammen og lårbenshodet blir buklete og uregelmessig. Dette gir meklansik slitasje av hofteleddet og altså artrose. Tilstanden har mange navn: AVN, caputnekrose (caput=hode, nekrose=død) brukes om hverandre i fagmiljøene. I tidlige faser av sykdommen, kjenner man smerter i lyske og setet, og MR gir diagnosen. I langtkomne tilfeller sees det tydelig på røntgen. Behandlingen er som regel hofteprotese. 

Det finnes med andre ord mange årsaker til artrose, men fortsatt vet vi i de fleste tilfeller ikke årsaken til artrosen.

 

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722