Alt du trenger å vite om hofteoperasjoner

Kan man kjenne protesen?

Kan man kjenne protesen?

Kan man føle at man har en hofteprotese? Jeg får av og til dette spørsmålet, og svaret er vanligvis nei. Men det er noen unntak.

En hofteprotese festes til ben, enten med sement eller med usementert teknikk. Når man bruker sement, limes protesen fast til benet og det er ingen bevegelse mellom protesen og benet. Når man bruker en usementert teknikk, bankes protesedelene fast i ben, og i løpet av noen uker vil ens eget skjelett vokse inn i protesen så den sitter helt fast. En fastsittende protese merker man ikke at man har. Den gir ingen tyngdefornemmelse, og ingen kuldefølelse i kaldt vær. 

Men det er andre måter å merke at man har en protese. De første ukene etter en operasjon er noen som merker kneppelyder. Som regel er det ikke lyder, som andre kan høre, men heller en fornemmelse av noe knepper eller haker seg opp. Dette kan skyldes at rester av leddkapselen kommer i knip undere bevegelser, men det kan også skyldes at muskler og sener har fått en litt annen posisjon. Særlig hvis benet er forlenget eller at bredde er øket, kan man merke at vevet reagerer. Disse fornemmelsene blir som regel borte i løpet av noen uker. 

Hvis protesen er ustabil, kan man merke at den glipper ved spesielle bevegelser. En ustabil protese er mer følsom for enkelte posisjoner enn andre, og av og til kan leddprotesehodet være på vei ut av koppen og så glippe inn igjen. Hvis dette skjer den første tiden etter operasjonen, lønner det seg å prøve å unngå den aktuelle stillingen. Som regel skjer dette ved at man bøyer seg for langt framover, for eksempel ved å prøve å reise seg fra en dyp sofa eller stol. Klarer man å unngå ustabile stillinger fram til det er gått 3 måneder etter operasjonen, vil ofte leddkapselen styrke seg, og man kan bli kvitt problemet.

Hvis du er operert med det moderne keramikk-keramikk leddet der både hode og liner er av keramikk, kan du oppleve både knirking i protesen.

Keramikkledd har lav friksjon og er ekstremt slitesterkt, men den første tiden kan man få en følelse av at noe knirker inni hofteleddet. Dette oppstår gjerne i ekstreme ytterstillinger når keramikkfuatene glir mot hverandre. Etterhvert som leddet modnes og hevelsen i bløtdelene forsvinner, blir dette problemet mindre. Faktisk viste en ny undersøkelse at hele 23 prosent av de som hadde fått kerramikkledd kunne høre protesen av og til, men ingen mente dette var noe problem. I ekstreme tilfeller kan en keramikkprotese gi lyder som er hørbare for alle, på engelsk kalles det squeeking, og er nærmest en slags kvekkelyd. Dette fenomen er blitt sjeldnere, og oppstår gjerne når protesen ikke er satt inn med korrekte vinkler.

Lyder kan også være et signal om at noe er galt. Hvis du har hatt en protese som har fungert bra i mange og plutselig får en følelse av gnissing og skraping i hoften, bør du ta kontakt med ortoped. Hvis du er operert med protese for 15 - 20 år siden eller lenger, kan plasten være helt slitt i stykker, og da må protesen skiftes.

 

Hvis du er operert med et keramikkhode og plutselig kjenner at noe er galt, kan keramikken ha sprukket. Dette er også alvorlig og må reopereres.

 

Det normale er altså at man ikke kjenner noe til protesen, og at man «glemmer» at man er operert. Vi ortopeder har til og med et måleskjema som kalles «The Forgotten Joint Score» der vi måler hvor lang tid som går til du har glemt protesen. Går det veldig fort, er vi veldig fornøyde.

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722