Alt du trenger å vite om hofteoperasjoner

Sex etter hofteprotese - når er det trygt?

Sex er et tema som sjelden kommer opp i en samtale om hofteprotese. Ofte dreier samtalen seg om hvor lang tid det tar til å bli bra, hvor bra man kan bli, og om hvilke aktiviteter som er trygge å utføre. Folk spør om sykling, gåing, tennis, skiløping, yoga, men aldri om sex. Betyr det at det ikke er en aktuell bekymring, eller betyr det at temaet er litt følsomt å snakke om?

Det er utført spørreundersøkelser om dette, og i forskningsartikler skrives det alltid at dette er tema som kirurgen bør ta opp og diskutere. Samtidig vet vi at hofteprotese er en behandling for artrose, og dette er en lidelse som ofte kommer i moden alder. Gjennomsnittet i Norge er ca 70 år, mens det hos meg på Aleris ligger på ca 60 år. Interessen for sex skal avta med årene, og selve artrosen har kanskje også gjort at det kommer i bakgrunnen. Smerter drenerer energi, og ofte kan artrosen kreve så mye at det ikke er krefter igjen til sex.

Men hva er det så å lure på når det gjelder sex og hofteprotese? Først og fremst, når er det trygt, dernest hvilke stillinger er trygge?
Etter en operasjon med fremre tilgang er det fleste muskler og senere intakt og virksomme umiddelbart etter operasjonen. Likevel er det hevelse og smerter i operasjonsområdet i flere uker. I denne tiden er det best å holde seg i ro og ikke utfordre hoftene for mye. Ettersom tiden går kan man slippe seg mer løs og utfordre muskler og sener mer. Selve protesene sitter bom fast med en gang etter operasjonen. Etter en operasjon med fremre tilgang er det ingen restriksjoner på stillinger for protesen. Likevel er det enkelte stillinger som er tryggere og mer behagelige enn andre. Det er som regel vanskelig å oppnå full bøy, det vil si at huksitting og det å dra knærne langt opp mot magen kan være smertefullt. Men det er enklere og trygge om man fører knærne fra hverandre. Dette gir mindre press på muskulaturen, og selve protesen kommer i en veldig trygg stilling. Det tryggeste er altså lett bøy i hoftene kombinert med å føre knærne ut fra hverandre; derfor er misjonær stillingen en favoritt blant hofteopererte. På den motsatte skalaen bør man sette stillinger der man har stor bøy i hoftene kombinert med kryssede ben. Dette setter de bakre strukturene i hoften under press, og selve protesen kommer i  en ustabil stilling.
Den store skrekken er selvfølgelig å få protesen ut av ledd. Dette kan skje med alle proteser, men er vanligere dersom man er operert med bakre tilgang. Alle vi som opererer proteser har opplevd å få inn en pasient som har fått hoften ut av ledd, men som ikke riktig vil gjøre rede for alle detaljene rundt det som skjedde. Vi mistenker nok at uhellet kan ha skjedd under sex, men respekterer selvfølgelig at det kan været pinlig å snakke om.

Jeg sier alltid at det ikke er noen restriksjoner på bevegelser eller aktiviteter, men understreker samtidig at man skal være forsiktig og ikke eksperimentere med uvante stillinger. Og da håper jeg at folk skjønner at det også gjelder seksuell aktivitet.

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722