Alt du trenger å vite om kneoperasjoner

Hvordan en liten kneoperasjon kan hjelpe deg til et bedre liv

Kneplager har mange årsaker og uttrykksformer. Det kan være en akutt skade eller plager som kommer så sakte at man nesten ikke husker når eller hvordan det startet. Slitasje er en årsak til smerter og plager, og når plagene sitter foran i kneet kan du kanskje ha nytte av en patellofemoral kneprotese. 

Fremre kneplager kommer gjerne fra leddet mellom patella (kneskjellet) og femur (lårbenet). Hos yngre mennesker er dette vanligvis en forbigående tilstand som oppstår i ungdomsårene. Vi kaller det da patellofemoralt smertesyndrom og behandlingen er trening og tøying, selv om det i enkelte tilfeller kan være aktuelt med kirurgisk behandling. Hos eldre kan plagene skyldes artrose, og må derfor behandles annerledes. Det er derfor viktig med en grundig undersøkelse av kneet gjerne hos ortoped. Plagene sitter altså fortil i kneet, de er verst i nedover bakke, ned trapper, og mange opplever tilstivning etter å ha sittet en stund med bøyde knær. Ofte kan man kjenne forandringer ved å legge hånden på kneet ved bevegelse, og spesielle tester gir også mistanke om diagnosen. MR viser vanligvis tydelig artosen i kneet, og også hvorvidt det også er slitasjeforandringer i andre deler av kneet.

Vi anbefaler alltid trening og tøyningsøvelser til å begynne med. Betennelsesdempende tabletter og sprøyter kan også hjelpe. Men når man har prøvd alt dette og fortsatt har plager, bør man vurdere kirurgisk behandling. En patellofemoral kneprotese består av et skjold som settes på forsiden av lårbenet og en liten plastknapp som settes på undersiden av kneskjellet. Kneet må åpnes ordentlig, så det er ikke snakk om kikkhullskirurgi i dette tilfellet. Operasjonen er likevel mye mindre enn en vanlig kneproteseoperasjon, og tilsvarende mindre smertefull. Den utføres i narkose, og jeg setter ganske mye lokalbedøvelse i kneet under operasjonen. Dette gjør at man har det bra det første døgnet etter operasjonen. Man kan reise hjem samme dag, eller overnatte til neste dag. Det er viktig å hvile mye i tiden etter operasjonen, men bruke noen timer hver dag på å trene opp bøyeevnen igjen. Når bøyeevnen er passert 90 grader, kan man begynne å med styrketrening. Opptreningen er ganske langvarig, og det kanta mange måneder før man er helt bra. De fleste som får utført denne operasjonen, har hatt plager i lang tid. Plagene gjør at man sparer kneet og ubevisst avlaster det. Muskulaturen svekkes, og både styrke, utholdenhet og koordinasjon må trenes opp igjen. 

Dette er en operasjon som ikke utføres så ofte i Norge. Totalt gjøres det nærmere 7 000 kneproteseoperasjoner i Norge årlig, og patellofemoral protese utgjør bare en prosent av dette. Så det er ikke mange ortopeder i Norge som har stor erfaring med dette. Jeg har gjort denne operasjonen 2 - 3 ganger i året de siste tre årene og oppfatter det som en god operasjon som de fleste pasientene er fornøyd med. Så om du har plager som sitter overveiende foran i kneet kan kanskje dette være noe for deg.

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722