Alt du trenger å vite om kneoperasjoner

Kneprotese - god behandling for artrose

Kneprotese - god behandling for artrose

Kneprotese er en god behandling for artrose (slitasjegikt) i kneet der man ikke kommer til målet ved andre behandlingsmetoder. Artrose er en tilstand med et veldig variabelt uttrykk, og kneprotese er den mest dramatiske behandlingen. Derfor reserverer vi operasjon med kneprotese som et siste alternativ.

I følge den siste rapporten fra Proteseregisteret (nrlweb.ihelse.net) ble det satt inn nær 7200 kneprotese i Norge i 2017. Dette er en dobling av antallet siden 2005, og operasjonene ble utført på 56 forskjellige sykehus. Det er Lovisenberg Diakonale sykehus og Martina Hansens Hospital som er størst i Norge med 490 og 473 operasjoner, mens Volvat Fredrikstad ligger på bunnen med 2 operasjoner. Den vanligste kneprotese er en såkalt totalprotese. Det er en protese der man skifter hele lårbensdelen og hele leggbensdelen av kneet. Man kan også gjøre delproteser. Hvis bare indre delen av kneet er slitt, kan man bruke en protese bare på den delen. Det vanligst er den indre delen av kneet, og dette kalles også unikondylær protese. Hvis leddet mellom kneskjellet og lårbenet er slitt, og resten av kneet er normalt, kan man bruke en såkalt patellofemoral protese. Dette er en nokså sjelden tilstand, og de patellofemorale protesene utgjør bare en drøy prosent av alle kneprotesene i Norge.

I motsetning til for hofteprotesene er det ved kneprotesekirurgi ganske lik operasjonsteknikk. Med narkose eller ryggmargsbedøvelse legger kirurgen et snitt foran på kneet, og åpner leddet. Man renser kneet og sager vekk overflaten på lårbenet og leggbenet i et bestemt mønster. Deretter festes de nye delene til benet. Dette kan gjøres både med og uten sement. Til slutt lukker man kneet; huden kan lukkes med innvendig tråd, vanlig tråd som må fjernes eller med stifter. Vanligvis ligger man over en eller flere netter på sykehus, men operasjon med delprotese kan også gjøres dagkirurgisk. Jeg opererer kneprotese på Aleris i Oslo, og der ligger man 1-3 døgn. Dagen etter operasjonen tar vi røntgenbilde av kneet, og man får en gjennomgang av øvelser og introduksjon til opptrening av en fysioterapeut. Det er viktig å komme i gang tidlig med opptreningen, og ikke la kneet stivne i strak stilling. Den første perioden kan være vond og vanskelig, og hele opptjeningsperioden kan ta flere måneder, av til et år.

Hvordan er resultatene etter kneproteseoperasjonene? Hvis man før operasjonen har hatt mye smerter og nedsatt funksjonsnivå, opplever de fleste en klar bedring. Veldig mange pasienter er superfornøyd, men mange pasienter opplever også at kneet ikke blir riktig så bra som de hadde håpet før operasjonen. Forskningen spriker en del, men det kan se ut for at 10 - 20 prosent ikke er helt fornøyd. De som opplever å få en komplikasjon etter operasjonen, blir sjelden helt fornøyd. Derfor er det viktig at man har prøvd andre behandlingsmuligheter før man tyr til kneproteseoperasjon, og det er viktig at man har fått god og realistisk informasjon om hva man kan forvente av en operasjon.

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722