Aktuelle artikler fra KB Ortopedi

Går jeg opp eller ned i vekt?

Går jeg opp eller ned i vekt?

Hvor mye veier en hofteprotese? Ikke et spørsmål jeg får veldig ofte, men i vår tid der mange av oss er bevisst på mat, trening og vekt, er det noen som lurer.

Spørsmålet er egentlig om man går opp eller ned i vekt etter en hofteoperasjon. Det avhenger av om det vi tar ut veier mer enn det vi setter inn. Under en hofteoperasjon fjerner vi lårbenshodet. I tillegg kan det hende vi fjerner noe benpåleiringer og forkalkninger. Dessuten fjerner vi noe ben og brusk fra leddhulen på bekkenet. Men det som utgjør mest, er lårbenshodet. Forleden la jeg et hode på vekten, og det viste seg å veie 81 gram. 

Dette var et gjennomsnitlig stort hode fra en mann. Resten av det vi fjernet kom ikke på vekten, men veier neppe mer enn 20 gram, så samlet sett fjerner vi kanskje ca 100 gram ben.

Hvor mye veier så det vi setter inn? Det finnes mange ulike proteser, så vekten vil variere etter som hvilket materiale protesen er laget av og størrelsen. Den mest brukte usementerte protesen i Norge, er Corail protesen. Det er en franskprodusert protese laget av titan. Den kan brukes med ulike typer kopper og hoder, men bruker man den sammen med en usementert kopp og keramikk, så veier det hele 330 gram.

Noen har en vekt som angir fordeling av vekten mellom muskel, fett, ben og vann, men jeg er usikker på hvilken kategori protesen legger seg i. Skriv til meg om du vet.

Så du må regne med å gå opp noen gram i vekt etter en hofteoperasjon bare på grunn av materialvekten. Men ikke vei deg så mye den første tiden. Det skjer store forandringer i kroppen i tilslutning til en hofteoperasjon. Noe er knyttet til blodtap og omfordeling av væske i kroppen. Vi gir en god del væske under operasjonen, og det er også noe indre og ytre blodtap, så det går nok en uke eller to før kroppen er i likevekt igjen væskemessig.

I tillegg kan medisiner virke inn. Noen medisiner virker stoppende på tarmen, og en liten opphopning av tarminnhold påvirker vekten. Dessuten får man ofte betennelsesdempende medisin etter operasjonen. Jeg anbefaler at man bruker en såkalt NSAIDS medisin, for eksempel Arcoxia i tre uker. Denne medisinen kan påvirke væskebalansen og gjøre at kroppen ikke kvitter seg med væske like godt som før, og det kan også gi en liten vektoppgang.

Hva så på lang sikt? Mange tenker at en smertefull hofte gjør at man trener og beveger seg mindre og dermed går opp i vekt. Planen blir derfor å skifte hofte, bli kvitt smertene og komme i gang med trim og trening. Det er en god plan, men mange sliter med å gjennomføre den. Forskning viser dessverre at mange går opp i vekt etter proteseoperasjoner, selv om noen også klarer å gå ned, og mange klarer å holde stabil vekt. 

Men går du opp i vekt, kan du ikke skylde mer enn maks 200 gram på protesen - resten har med andre saker å gjøre!

Halden Ortopedi og kirurgi

Nettsiden KB Ortopedi drives av Dr. Kristian Bjørgul, spesialist i ortopedisk kirurgi og idrettsmedisin. Han driver nå klinikken Halden Ortopedi og kirurgi.

Bjørgul har lang erfaring med kne- og hofteproteser og spesialistutdannelse fra USA. Han har også publisert en rekke fagartikler innen disse områdene. 

 

Org.nr. 818 420 722